–
נשיקה של זהב: ל”ח סיפורי עם מפי יהודים יוצאי אתיופיה בישראל
חיה מילוא, פרדס, תשע”ט, 232 עמ’
הספר הוא חלק ממחקר שנעשה בארכיון הסיפור העממי על שם דב נוי באוניברסיטת חיפה.
הארכיון הוקם לפני עשרות שנים במטרה לתעד ולהנגיש לחוקרים ולציבור הרחב סיפורים עממיים הנמסרים בדרך כלל בעל פה ונותרים בחוג המשפחה. בין הסיפורים מהמסורת האתיופיות מתועדים סיפורי מוסר משלים, ובדיחות, סיפורים משפחתיים וסיפורים על אבא גברהנא – אחיהם הספרותי של ג’וחא והרשל’ה מאוסטרופולי. הסיפורים נאספו מפי עולים מבוגרים מאתיופיה באמהרית בעזרת מתעדות – סטודנטיות בנות העדה – שבחלק מהמקרים אף רשמו את הסיפור מפי הוריהן, ובספר הם מובאים בתרגום לעברית. הצגת דמויותיהם של המספרים ושל המתעדות מוסיפה לספר אמינות ההולמת את אופי הסיפור בעל פה המסופר תמיד בקולו של אדם מסוים.
–
המסע לאתיופיה: בעקבות ביתא ישראל
יוסי ורותי-אנטהון טורצקי וחיים אקשטיין; איור: אלחנן בן אורי
ידיעות ספרים, תשע”ט, 72 עמ’
זהו הספר הראשון בסדרת קומיקס לילדים על יהדות אתיופיה. הוא מביא את סיפורה של קהילת ביתא ישראל מבעד לעיניו של פרופ’ יוסף הלוי, מהיהודים האירופים שפעלו כבר במאה ה-19 לכונן קשרים בין יהודי אתיופיה לבין היהודים במערב. הספר גם מתאר את מסעו של דניאל אדהנן המצטרף ליוסף הלוי בשובו לאירופה ומנסה ללמוד על היהודים שם. דרך מסעו של הלוי לומדים הילדים על מנהגיהם הייחודיים של יהודי אתיופיה בתחומים שונים, ובהם שבת, פסח ודיני טהרה, ועל תשוקתם להגיע לארץ ישראל. פרטי הסיפור יכולים לחדש לא מעט גם למבוגרים, אך נראה כי המאמץ ללמד והניסיון ליצור סדרת ספרים באים על חשבון העניין שבעלילה של הספר הבודד.
–
יהודי אתיופיה ומורשתם: חקרי הלכה
מנחם ולדמן, דברי שיר, תשע”ט, 445 עמ’
המחבר פעיל שנים רבות בקליטתם של יהודי אתיופיה וחוקר את תולדות העדה ואת המסורות ההלכתיות שלה. הספר מתמודד עם קליטתם של יהודי אתיופיה בקהילות יהודיות אחרות מנקודת מבט הלכתית, לאור ההבדלים בין המסורות ההלכתיות שלהם לבין המסורות הנהוגות בקרב יתר היהודים. ייחודו של הספר בשילוב בין נקודת המבט של המסורות ההלכתיות המקובלות לנקודת המבט של המסורת ההלכתית של קהילת ביתא ישראל, והוא נעזר לשם כך בתיעוד של מסורות הלכתיות שנמסרו בעל פה.