מנין אנחנו יודעים מה שאנחנו יודעים על הכרונולוגיה של חיי רבי יוסף קארו? רשימה חלקית
חיי ר’ יוסף קארו
- תאריך פטירתו – י”ג בניסן של”ה (1575) – ידוע מדברי המוציא לאור של המהדורה הראשונה של ‘משנה תורה’ לרמב”ם עם פירושו של רבי יוסף קארו ‘כסף משנה’. רבי יוסף קארו נפטר במהלך הדפסתה של המהדורה הראשונה, ובסוף הכרך הרביעי – הכולל את החלקים מדע, אהבה וזמנים – דיווח המגיה על מועד פטירתו של המחבר.
- שנת לידתו – רמ”ח (1488) – עולה ממכתבו של נכדו שממנו משתמע כי סבו חי פ”ז (87) שנה.
- תהליכי עבודתו נלמדים ממשפטים קצרים שכתב בסופי הספרים. בסוף החלק האחרון של ‘בית יוסף’ יש פסקה המרכזת מידע כרונולוגי רב. הוא כותב כי התחיל בכתיבת בית יוסף באדריאנופול בשנת רפ”ב (1522), כי סיים את הכתיבה הראשונית באלול בק”ר (1542), וכי העריכה הסופית הושלמה בשנת שי”ד (1554). תאריכי הדפסת הספרים ידועים כמובן מהכתוב בספרים עצמם.
- שהייתו במצרים בשנת רע”א (1511) נלמדת מדברים שכתב כחלק מהדיון ההלכתי בחישובי שנת השמיטה בבית יוסף, חושן משפט, סימן ס”ז: “וכן ראיתי אני במצרים ששנת השמיטה היא מקובלת שם שהייתה שנת הרע”א”.
- ידיעות רבות על חייו האישיים, ובהן גם מועד עלייתו ארצה, מבוססות על דברים שכתב בספרו ‘מגיד מישרים’ – מעין יומן שרשומות בו ההתגלויות של המגיד שלו. הוא לא כתב תאריכים מדויקים ברשימותיו, אולם חלקן מתוארכות באופן שמאפשר לחבר בין המידע הביוגרפי העולה מדבריו לבין אירועים מסוימים.