קורות כתב היד המאויר של ההגדה של פסח – שנכתב על 36 דפי קלף בידי יעקב בן שלמה צרפתי בשלהי המאה ה-14 – משקפים את תלאותיהם של יהודי אירופה עצמם. ההגדה עברה מגפות, הגליות, רדיפות, ייסורים ושאר החיבוטים שידעו הקהילות היהודיות באירופה לדורותיהן. אחרי פטירת הסופר היא עברה בין ידיים רבות – רובן לא מזוהות – עד שצצה בבית מכירות פומביות בברלין בשנות התשעים של המאה ה-19. שם קנה אותה אלברט וולף, אספן יודאיקה יהודי מדרזדן שבגרמניה. ב-1907 העניק וולף את האוסף שלו לקהילה היהודית בברלין, והיא הפקידה אותו למשמרת במוזאון היהודי בעיר. בין השאר היה באוסף גם כתב היד של ההגדה של פסח, יצירתו של יעקב בן שלמה, ומאז נודעה ההגדה בשם ‘הגדת וולף’. האוסף נשאר במוזאון בברלין עד ליל הבדולח בנובמבר 1938.
בליל הבדולח, שהתנהל בחסות ממלכתית, נהרסו יותר מ-1,400 בתי כנסת, נבזזו כ-8,000 חנויות של יהודים ואלפי בתים יהודיים, ונעצרו כשלושים אלף יהודים. יותר משבעים ספריות שהכילו אוספי יודאיקה ייחודיים הופקעו בברלין, בברסלאו, בהמבורג, בדרזדן, במינכן ובפרנקפורט. ב-1939 הפכו כל אלה לרכוש המשרד הראשי לביטחון הרייך בראשות ריינהרד היידריך. ראש הס”ס היינריך הימלר התכוון להקים ספרייה מרכזית של ספרים ‘מזיקים ולא רצויים’.
בשל ההפצצות של בעלות הברית בקיץ 1943 העביר הרייך את הספרים למשמרת בכפר נידח בשלזיה. ב-1945 הם נפלו לידי כוחות הצבא האדום וב-1948 נמסרו למכון ההיסטורי היהודי בוורשה.
הגדת וולף שבה ונחלצה מאלמוניותה ב-1984, כשהרב פיליפ הייאט, עוזרו של נשיא איחוד הקהילות העבריות האמריקניות, כלל אותה בתערוכה בשם ‘רסיסי גדולה שנתגלו מחדש’, ובה פריטים ראויים לציון שהוחזרו מידי הנאצים. לאחר שהוצגה בניו יורק, בבולטימור ובלוס אנג’לס שבה ההגדה לפולין יחד עם המוצגים האחרים, רק כדי להיעלם בדרכה חזרה ולצוץ שוב ב-1989 בבית המכירות הפומביות הבסבורג פלדמן שבז’נבה. סוכנות רויטרס כתבה כי המוכר – נתן הכט ממונטריאול – טען כי הוא קנה את כתב היד במזומן בתיווכו של סוכן פולני. הוא אמר כי רכש אותו בתום לב וכי אינו מאמין שהוא גנוב.
לאחר מאבק משפטי ממושך וקשה שניהלו הקונגרס היהודי העולמי והספרייה הלאומית בירושלים בשם הקהילות היהודיות של ברלין המזרחית והמערבית הוחזרה ההגדה בינואר 1997 לפולין באמצעות שגרירותה בשוויצריה. באותו חודש הגיש אותה ראש ממשלת פולין ולודז’ימייז’ צ’ימושביץ’ למנהל הספרייה הלאומית פרופ’ ישראל שצמן בטקס שאירח יו”ר הכנסת דן תיכון.
הגדת וולף, אחת ההגדות העתיקות ביותר המצויות כיום, שמורה עתה בספרייה הלאומית של ישראל ואפשר לראותה באתר המרשתת של הספרייה.
קראו כאן על הגדת וולף באתר הספרייה הלאומית.