מות הנוטע ההרפתקן

כ’ בכסלו ה’תשכ”א – 9 בדצמבר 1960

רחובות

 

נפטר שמואל צבי הולצמן, אבי ההתיישבות בגוש עציון. הולצמן נולד בירושלים למשפחה דתית, וכבר בגיל 15 נשלח לארה”ב ע”י הוריו כדי ללמוד רבנות. משם הרחיק נדוד לאוסטרליה, שבה הקים מכרה זהב בשם “הר ציון”, והמשיך בנדודיו במזרח הרחוק. הולצמן היה יזם בלתי-נלאה בתחומי החקלאות והמסחר. הוא למעשה מאבות גידול הבננה והפומלו בארץ, ובשנת 1912 אף הביא לארץ יענים שמנוצותיהן קיווה למכור לנשות החברה הגבוהה במצרים לשם גנדור. אולם מלחמת העולם הראשונה קטעה את תעניותיו, והוא ומשפחתו השתקעו באוסטרליה. רק לאחר 13 שנה (ב-1927) שב לארץ וחידש את יוזמותיו החקלאיות בגידול הדרים ועצי פרי אחרים.

ב-1932 הקים את חברת “אל ההר” שמטרתה יישוב הר חברון ע”י יהודים ופיתוח החקלאות בהר. הוא הקים באזור גוש עציון (שנקרא על שמו; הולץ בגרמנית פירושו עץ) מרפאה בעבור בנו הרופא שבא מאנגליה, והיתה אמורה לשרת את כל תושבי האזור, יהודים כערבים. מתוך מגמה להגביר את האמון וההבנה בין העמים. יוזמת ההתיישבות של “אל ההר” לא הצליחה, ורק לאחר זמן מה הקימה קק”ל את היישובים בגוש – 4 קיבוצים ובראשם כפר עציון. יישובי הגוש נפלו כולם ערב הכרזת המדינה בד’ באייר תש”ח.

כשלון ההתיישבות בהר גרם להולצמן לעזוב את הארץ שוב, וב-1939 יצא עם משפחתו לאנגליה. שנה לאחר מכן יצא לכרות זהב בגינאה הבריטית.

הולצמן שב לארץ רק לאחר קום המדינה, ב-1951. גוש עציון, משאת נפשו, היה בידי ירדן, ורק ב-1967 שוחרר במלחמת ששת הימים, אך הולצמן לא זכה לראות את חלומו מתגשם ואת הגוש פורח ומשגשג. החולם והמבצע, איש החזון ההרפתקן שסבב בכל העולם, הלך לעולמו ב-1960.